Sinterklaasgedicht maken? 10 tips voor het schrijven van een goed gedicht
Voorpagina
Kant-en-klaar
Rijmmachine
Rijmwoordenboek
Stappenplan
Rijmtips
Kado Top 10
SMS van de Sint
Sint-links


 Deel deze website op twitter Deel deze website op Facebook Deel deze website op LinkedIn

Meer Sinterklaas

Je foto op je telefoon!
Zet je eigen foto op je telefoonhoesje!
» Albelli.nl

Boekentip van de Sint


Zakelijke tip van de Sint!
Op zoek naar een boekhouder, mediator, webbouwer of andere dienstverlener? Plaats gratis uw aanvraag en ontvang binnen 24 uur meerdere offertes!

sms van sinterklaas

Sinterklaasgedicht maken

Wilt u zelf een Sinterklaasgedicht maken? Gebruik ons 10-stappenplan ter inspiratie en schrijf een origineel sinterklaasgedicht. Het gaat niet om gedichten van het kaliber 'De sint zat te denken...', maar om sinterklaasgedichten van niveau.Ontvang het gratis e-book met de 25 lekkerste Sinterklaasrecepten!

Zelf een origineel Sinterklaasgedicht maken? Gebruik onderstaand stappenplan en schrijf de leukste sinterklaasgedichten. Laat uw creativiteit de vrije loop en verras de ontvanger met een professioneel gedicht. Veel succes!


Geef uw mening! We zijn benieuwd wat u vindt van Sinterklaasgedichten.com

Zeer goed

Goed

Gemiddeld

Onvoldoende

Slecht

Stap 1 - Kies het onderwerp van het gedicht

Begin niet meteen met schrijven van het gedicht. Leef u eerst in in de persoon voor wie het sinterklaasgedicht bedoeld is. Dit doet u d.m.v. brainstormen. Schrijf alle trefwoorden op die u te binnen schieten. Trefwoorden over het werk, studie, hobby's, relaties, vakanties, anekdotes of de cadeaus die u gaat geven. Noteer zoveel mogelijk onderwerpen die in het Sinterklaasgedicht aan bod kunnen komen.

Stap 2 - Selecteer de beste trefwoorden

Selecteer uit deze trefwoorden de meest bruikbare. Dat zijn die trefwoorden waar iets over te vertellen is. Bijvoorbeeld een flater op het werk, de verregende vakantie, een nieuwe liefde of (één van) de cadeaus. Natuurlijk kunt u het gedicht ook ophangen aan slechts één onderwerp.
Sinterklaasgedichten leven pas als er een goede balans is tussen positieve en meer kritische elementen. Alleen maar positieve elementen maakt het gedicht te lief, het prikkelt niet. Een te negatief gedicht past niet in de sfeer van Sinterklaas.

Stap 3 - Maak kleine gedichtjes

Maak van alle trefwoorden een klein gedichtje, van zo'n vier tot acht regels. Zo ontstaan bouwstenen die later (zie stap 8) in elkaar worden geschoven. In dit stadium wordt de basis gelegd van het uiteindelijke sinterklaasgedicht.

Stap 4 - Schrijf goedlopende zinnen

Zorg bij het schrijven van deze gedichtjes voor goedlopende zinnen. Kromme zinnen, die voortkomen uit dichterlijke armoede, zijn uit den boze. Als parodie op dergelijke kromme Sinterklaasgedichten heb ik eens geschreven:
... maakt een nieuwe start
na vier jaar studeren, hard
Lanterfanten is er bij, niet meer
hij gaat werken, jaze'er.

Stap 5 - Gebruik de juiste rijmconstructie

Van groot belang voor de kwaliteit van het sinterklaasgedicht is de rijmconstructie. Op zich is het simpel: laat woorden rijmen, of laat ze niet rijmen. Maar gebruik geen net-niet-rijmconstructies. Veel sinterklaasgedichten bevatten woorden die net niet rijmen. De dichter kwam er even niet uit en liet naam op maan rijmen, of vertoeven op genoegen.

Stap 6 - Gebruik orginele rijmwoorden

Maak voor een origineel Sinterklaasgedicht gebruik van creatieve rijmwoorden. Verval niet in geijkte rijmwoorden als: de sint zat te denken, wat hij ... zou schenken. Een stuk origineler is:
Geef 'm wat te lezen
en 'n muziekje, van Elvis
dan weten we dat ...
de rust zelv' is.

Stap 7 - Kies een rijmschema

Kies óf voor een strak rijmschema, óf voor een creatieve variant. Het consequent toepassen van een strak rijmschema - bijvoorbeeld coupletten van vier regels met schema ABAB - draagt bij aan het ritme van het sinterklaasgedicht (zie stap 9). Een creatieve variant verlevendigt de tekst en kan de aandacht van de luisteraar trekken. Zo nam ik eens midden in een sinterklaas gedicht een limerick op en kondigde deze ook aan. De toehoorders veerden direct op.

Stap 8 - Gedichtjes samenvoegen

Als de trefwoorden zijn uitgewerkt, zijn er verschillende kleine gedichtjes ontstaan met originele rijmwoorden en een consequent rijmschema. Nu komt de volgende stap: de tekst in elkaar schuiven. Het is daarbij van groot belang de verschillende gedichtjes in de juiste volgorde achter elkaar te plaatsen. Zorg voor goede, logische overgangen tussen de onderwerpen. Werk toe naar een climax: eindig het Sinterklaasgedicht met een plaagstootje of met een compliment; laat het gedicht niet doodbloeden.

Stap 9 - Zorg voor een goed ritme

Niet alleen de afzonderlijke zinnen moeten goed lopen, het hele gedicht moet een goed ritme hebben. Degene die het sinterklaasgedicht voorleest, ziet de tekst voor het eerst. Niets is zo dodelijk als een hakkelende voordracht. Een ritmische tekst helpt de lezer het gedicht vloeiend uit te spreken. Lees het daarom van tevoren eens hardop voor uzelf op.

Stap 10 - Maak een mooie layout

Zorg ten slotte voor een passende layout. Een slechte vormgeving kan een goed geschreven gedicht alsnog naar beneden halen.

Deel deze 10 Gouden Tips

Deel de 10 Gouden Tips op twitter Deel de 10 Gouden Tips op Facebook Deel de 10 Gouden Tips op LinkedIn

Inspiratie voor uw Sinterklaasgedicht nodig?

» Kant-en-klare Sinterklaasgedichten
» Sinterklaas Gedichten Generator
» Sinterklaas Gedichten Tips
©1997-2015 Sinterklaasgedichten.com | Contact opnemen? Affiliate worden? Klik hier
Top-10 | Archief gedichtenwedstrijd | Sinterklaasrecepten | Sinterklaasliedjes

Populaire categorieën
Sinterklaasgedichten familie
Sinterklaasgedichten hobby's
Sinterklaasgedichten sport
Sinterklaasgedichten cadeautjes
Sinterklaasgedichten snoep / drank
Sinterklaasgedichten verwennen
Sinterklaasgedichten school / werk
Sinterklaasgedichten internet
Sinterklaasgedichten games
Sinterklaasgedichten actueel
Populaire onderwerpen
Sinterklaasgedicht allerliefste
Sinterklaasgedicht baby
Sinterklaasgedicht badschuim
Sinterklaasgedicht boek
Sinterklaasgedicht cadeaubon
Sinterklaasgedicht chocoladeletter
Sinterklaasgedicht drank
Sinterklaasgedicht gamer
Sinterklaasgedicht iPhone
Sinterklaasgedicht kaarsen
Populaire onderwerpen
Sinterklaasgedicht kookgek
Sinterklaasgedicht make-up
Sinterklaasgedicht moeder
Sinterklaasgedicht oma / opa
Sinterklaasgedicht paardenspullen
Sinterklaasgedicht parfum
Sinterklaasgedicht sportman
Sinterklaasgedicht sterke vrouw
Sinterklaasgedicht voetbal
Sinterklaasgedicht voetballer