Gebroken rijm (ABCB)

Gebroken rijm (ABCB)

Geplaatst: 06-12-2023 | Bekijk alle artikelen

Bij gebroken rijm rijmen de tweede en de vierde regel van een strofe, terwijl de eerste en de derde regel geen rijm vormen (anders zou sprake zijn van gekruist rijm, met schema abab). In principe kunnen bij gebroken rijm ook regel 1 en 3 rijmen (en 2 en 4 niet) maar dit komt minder vaak voor.
Gebroken rijm
Gebroken rijm is een makkelijke manier van rijmen. In tegenstelling tot gepaard rijm, omarmend rijm en gekruist rijm is het binnen een vierregelige strofe immers voldoende om slechts twee regels op elkaar te laten rijmen (vaak de tweede en de vierde). Gebroken rijm behoort dan ook tot de meest gebruikte rijmschema's, zeker ook bij Sinterklaasgedichten.

Lange versregels
Toch komt gebroken rijm zeker niet alleen maar voort uit gemakzucht van de dichter. Lange versregels bevatten vaak ergens in het midden een pauze of een breekpunt. In dat geval kunnen we de twee helften van zo'n regel ook onder elkaar schrijven. Denk aan het kinderliedje "Aan de oever van de Rotte"
Met gepaard rijm bestaat het eerste couplet uit twee regels:

Aan de oever van de Rotte, tussen Delft en Overschie,
Zat een kikvors luid te wenen, met een zuig'ling op haar knie.


Schrijven we de halve zinnen onder elkaar, dan ontstaat een gebroken rijm:

Aan de oever van de Rotte,
tussen Delft en Overschie,
Zat een kikvors luid te wenen,
met een zuig'ling op haar knie.


Lees vorig artikel: Slagrijm (AAAA)
Lees volgend artikel: Sinterklaasgedicht met ChatGPT: zo doe je dat!

» Bekijk alle artikelen

Deel deze rijmtips

Deel deze rijmtips via whatsapp  Deel deze rijmtips op twitter  Deel deze rijmtips op Facebook  Deel deze rijmtips op LinkedIn  Deel deze rijmtips met een bekende via e-mail

Inspiratie nodig?


Sinterklaas gedicht zoeken